|Home| |Music| |Games| |Download Songs| |Lyrics| |18SX| |TV(Live)| |PERMINTAAN LAGU| |FORUM|

Blogger Kick Start
Tuesday, May 22, 2007
KOMEN HAKIM & ADVOKAT (MINGGU KEENAM)
Editor UjangMD:: Assignment kali ini betul-betul menghiburkan. Tidak puas membacanya walau berulang kali. Terfikir Ujang.. adakah para peserta membuat Assignment berdasarkan fakta atau hanya sekadar rambang sahaja? Pening.. Pening... Paling Ujang gelak besar dengan Assignment Katarsis ehehee.. Apapun Syabas Katarsis.. bikin den gelak tak henti-henti.

Mukadimah Kak Red

Fun? Seronok korang kan…mengcopypaste segala sebijik-sebijik, menggali macam nak rak blog advocates gitu kan. Malangnya, ada jugak nak kena sebat gitu. Memandangkan korang dah menceritakan 7 things about the previous advocates, korang ingat only akak dengan Hannan jer yang nak menceceh kat sini. Hang tak tau….bertubi-tubi email sampai dari other advocates to judge about your entry.

So, merasalah hangpa bagi hips and hopes! Lagipun weekend ni akak banyak sangat masa terluang, takde kena sepak bola, tak ada urat yang terpeleot, so all out weekend akak habis akak belek-belek semua assignments hangpa. Seronok ni, banyak akak nak das.

None of you send the emails to interview them. Ado? Selain dari terpa dema mintak permission amik gambar. Ada pulak tu pi tinggalkan pesanan kat chat box dema and habak mai nak amik gambar, tu bukan mintak izin, tu menginformasi namanya.;








Intan
Puan Pearl
Short and sweet is probably I would describe this post. Very safe approach, very easy reading.

Mr Vernon_Kedit
My Rainbow Fairy Tale' probably did her reading and came up with some interesting points. Or is very clever at skimming and glossing over and coming up with one-liners. Still, good blogging skills.

Nurlea_Laurielle

7. Used to work as MAS cabin crew (pramugari indeed) (and now with Air Asia?), travels a great deal and derives fun from it.<- THE ONLY POINT I THINK DIA SALAH! Hello? Bila masa mek keje dengan Air Asia now?


8. A very pretty drag queen! Won drags' Miss Malaysia title a couple of times.<- MAKE THAT TWO POINTS - hahahaha - nyeh, mek menang Miss Malaysia 2003/2004 - and that was it! Sekali tu sajork. The rest, OTHER pageants/ titles lah...

ADVOKAT (Hannan)
Hmmmm... closest to me by distance is it? well.. technically it should be a bonus point, BUT... kak red wouldnt like that idea... so i have to be straight with u... 1st, no pic of fiebie, but a big question mark instead...what a great idea since Fiebie didnt put his/her photos in the blog too....good one... u put the quotes for each advocates... .. nice touch there... very well arranged... simple and straight - but very meaningful..., seemed like u really read the whole blogs!!! - BUT INTAN... i feel, there is something missing in ur assignment this week... not sure what it is.. but.. i just reckon, u might have done better. (compared to ur previous assignment.) - maybe just lack a bit of "passion" this time..BUT , still... u did a wonderful JOB INTAN., love the way how u describe others.. i'm sure that other advocates are really happy with ur assigment too!!! well done there intan... good job !!!

Hakim

Trust me! Pasni katalah kan, KATALAH ada assignment ‘tell me 100 things bout Kak Red’ (Ujang, adakah ini soalan bocor??) ko akan tulih ‘she loves red so much’. Coz kan that s what I found when I read about FieBie in your entry. UiTM lecturer?? Anda pasti???? Malangnya FieBie terlambat nak bagi komen, so correction there!!! Was is a yes! Aksi is a magazine about AF, how come FieBie is not the editor to be list?? Fakta yang ko tulih ni main sebat jer kan?

She actually met Zidane?! You are asking or you are giving statement?? You made your readers blur and lost there.



9. A man of principle. I have my own reasons to say this. Apa reason ko cakap Vernon_Kedit a principle man? Or you are just manipulating your readers so that you are in a safe position?

Dah sah-sah ko cakap Lea tu a HE pastu ko cakap pulak dia pramugari. Hang ni kan!!! Dah dah, ko pi ikut Noushy dan Katarsis la ni gak, duduk kat tangga tu. Ujang –hantar 3 orang balik boleh this week? Ko kata hannan a good looking guy? Alo alo, mana bucket ni, oklah ko nye komen nak puji dia kan, akak nak buat macam mana. Tapi kalo ko tengok akak diri sebelah dia, ko mesti kata ‘how come kak red looks so young than this medic boy?’ so beza sikit lah, young and looking good! Oh…pls don’t muntah here.



UjangMD Bersuara:: Bukannya je boleh muntah.. dah boleh koma sekali!!

Akak suka baca ayat ko yang ni:

Judgement, though could be pleasant, can be cruel too. So whether we like or not, we have to swallow in any situation & confrontation that may arrive as consequences.

So adik-adik akak sekalian, sila telan ayat intan tu molek-molek….tak lama je lagi, pastu akak ko pencen dah.








Katarsis
Puan Pearl
He puts in effort to browse through the blog to dig up substance for his assignment. Its my grandfather who is 88 not my grandmother.

Refer to
http://pato-pearl.blogspot.com/2006/12/capricorn-is-born-88-years-ago.html


Mr Vernon_Kedit
Diary Seorang Lelaki wins my prize. Research and thought went into this posting that saw past the glamour and went straight to the person. Here's a true blogger.

Nurlea_Laurielle
Terlalu banyak sumber untuk digali bagi tujuan mengenali siapa gerangan wanita misteri di sebalik nama nurlea laurielle. aku sendiri buntu tak pasti dari mana mahu bermula.<- WANITA? beliau berusia 27 tahun. tapi nampak begitu matang dengan kejayaan menerajui sebuah agensi pelancongan. sebelum tu beliau merupakan bekas seorang pramugari MAS. beliau melibatkan diri dalam bidang modelling dan berjaya meraih beberapa anugerah.<- PRAMUGARI? And "beliau melibatkan diri dalam bidang modelling dan berjaya meraih beberapa anugerah"<- I let u decide sendiri. Motif tetiber selepas membaca ayat tu mek feels feels diri mek macam NASHA AZIZ!? Hiks! beliau seorang yang bijak. memiliki ijazah daripada universiti london dan grad pada tahun 1999. awalnya. aku kira ketika itu umurnya 19 tahun. hebat orangnya. cantik sungguh tiada terkata..<- WRONG - 1999 mek aged 20 yer. Hiks!
ADVOKAT (Hannan)
Memandangkan saudara menulis tugasan minggu ini menggunakan bahasa melayu, maka komen daripada saya juga dalam bahasa melayu. Katarsis telah berjaya menarik perhatian saya dengan sedikit "touch-up' kepada gambar2 juri2 jemputan. Tahniah. Namun, cerita tentang para juri jemputan sedikit tidak tersusun ( seperti air baru campur). Walau bagaimanapun, penggunaan kata adjektif yang menarik dan sesuai kepada para juri. Cara penyampaian yang meyakinkan dan juga teliti, namun apabila anda cuba memceritakan sesuatu secara terperinci tentang orang yang anda tidak kenal secara terperinci, anda mungkin menceritakan sesuatu yang tidak berapa tepat. Walaubagaimanapun, tahniah.

Hakim

Nice mukadimah. Sedar pun diri ko kan, ingat too simple question will have a very simple answer?? Harus nak kena pelangkung ngan akak la ko ni. Hello adik, red bold font is a NO NO kalau background tu a green camtu. Cuba ko baca balik, senang tak hati ko baca with that red bold? Either ko bengang dengan akak merah ko so ko pakai red bold or you tried to win my heart, but you fail!

Overall of your entry about the advocates – ko ni buat synopsis dari karangan 8000 patah perkataan ke? Pastu penggunaan ayat very the kanak-kanak riang ria – contoh ni ko baca balik: Fiebie suka memasak. Satu lagi pulak Mr Vernon tidak suka bangun pagi….ada lagi for Pearl ko tulis ‘Beliau juga sering bershopping di IKEA’. Hoi bosan akak nok! Takde puitis, very the pemalas.

Lea tu WANITA MISTERI?? Ko baca tidak blog dia ni? Ko baca tak perjalanan hidup dia. Meh sini aku nak habak, si Lea yang jantan terang-terang tu, bukan wanita misteri tetapi lelaki misteri, gambar jantan dia bersepah dalam blog dia, tak jumpa gak? Ko pi dig blog akak, gambo jantan dia yang gagah perkasa, menempek banyak gila dalam blog akak merah ko! And you did mentioned = Lea tu cantik sungguh tidak terkata. HELLO!!! Pearl – ko tak rasa offended ke with that statement? Kita yang wanita, tapi yang jantan dpt nama.



UjangMD Mencelah:: Amboi Kak Red.. Rasa tergugat ker?? Atau Saham dan jatuh??

Eja nama Hannan pun salah – ni mesti kes baca blog dia seimbas lalu. Main serkap-serkap jer, main tulis main submit nak cepat gitu. Akak dah notice dari khamis lagi ejaan salah, but till Sunday pun tidak gak ada initiative nak betulkan. Harus nak kena pelangkung kan? Ko kata Hannan tu ingat tarikh lahir orang? Setakat post entry happy birthday sekali tu pastu ko dah kata gitu, cuba ko tanya dia bila birthday akak merah dia, ada ko nak interview dia? Nan ado!!!








Syawaludin
Puan Pearl
This one I like..Funny lah and creative.

Mr Vernon_Kedit
Sinar Purnama' obviously dug deep. Good. But does it tell a story? Blogging skills need to be polished.

Nurlea_Laurielle
A truly dramatic way for me to get to know this advocate is actually bin Abdullah and not binti lah1. <- Mek ada tulis BIN ke? Bukan all these while mek tulis BINTI? A son of Datuk and holding a position as a Travel Manager in Kedah2.<- Errr - QUESTION BESAU, mana dia tau pangkat bapak mek!? And he spelled Datuk wrongly! LOL! It's Dato'! (Owh by the way, mek dapat tau dia tau pangkat my dad tu, FROM MY OWN ENTRY! Mati la pecah lobang sendiri! LOL!)
ADVOKAT (Hannan)
To start with... I love the poster , keenu is my fav actor!!!..GOOD one there! Used the word "choosen one" for the advocate? wow... u r really trying very hard man.. but.. i like it. U are very creative SYAWAL!!!... how many hours u spend on making the poem??? hahaha... i think u better off without the poem laa... ( i'm kidding) The poem, really good- but not that good, BUT i know u could do better... maybe b'coz of the time constrained. Anyway, overall.. this week, SYAWAL, u did a good job, the descriptions for the advocates are very simple.. but i think it's enuf, BUT- more would be better... Anyway - great effort by SYAWAL, and FYI- i'm not majoring in ENT yet... hehehhe...

Hakim


Overall – WELL DONE!! You are my no 1 for this week Ujang ko jangan edit komen aku about him being the no 1. He is totally different this week, so jangan ko nak pangkah-pangkah ayat aku kali ni. Korang tau tak, banyak ayat-ayat aku yang kene edit by ujang the kiasu tu, peduli apa, mak suka kan gaduh dengan ujang! Tapi kan Syawal, meh sini akak habak kat ko, akak nak piattttttttttttttttt telinga ko, akak nak sumbattttt mulut ko ngan ikan sardine cap ayam.



UjangMD Menyampuk:: Tak per Kak Red, Ujang bagi ko kuasa mutlak kali nih

Some even an ex-contestant for previous BKS / Bloggers Idol too.

HOI!!!! BKS yang ko masuk sekarang ni, is the first season, bila ke masanya previous BKS lak ni? Ko tak tau betapa murka dan terlukanya hati ujang bila ko cakap gitu. Penat-penat dia perah tenaga buat coding bagai segala of BKS ni ko kata previous?? Some even an ex-contestant = hallu!!! Sapa ex contestant dalam BI? Tolak BKS yang ko dah kelentongkan. Ko cakap kat akak, sapa ex contestant dalam 5 advocats tu. Habak mai sini!!! Buat malu betul la ko ngan orang yang baca entry ko ni tau. Hang tau sapa Lea tu? Dia tu mak hayam besar of BI, bukan contestant. Dia penganjur BI macam Ujang anjurkan BKS ni. Ujang tu ialah ex contestant tapi kena tendang kuor.(perlu ke ko citer yang aku kene OUT kak red woi??) Vern Mr Manager nak jadi contestant? Layak ke dia nak jadi peserta, dah sah-sah dia tu layak jadi judges sahaja, dia tu superstar!!. FieBie? Dia tu one of the juries of BI also. Mana budak ni dapat statement berani mati ni ha? Ko tau tak, si Lea sampai tepon2 akak kita orang nye gelak sakan mengumpatkan ayat berani mati ko tu tau. Biasa ye….pasni, betulkan statement tu balik ye. Sejarah sudah salah dibuat dek kau.

How come you gave credit to Mr Manager ajer bila ko cite pasal dia? Oh..pasal dia dah habak suruh letak credit and link, hang buatlah kan? For the rest tu, mentang-mentang depa tak habak, tak dak la pulak hang nak credit kan depa kan. Pastu kat orang lain tu, kat last statement baru hang nak credit dema kan? Tak molek kamu ni tau…..very the bias.

Bila masa lak Hanan tu major in ENT? Kalo dia major lam ENT, dah lama dia gorengkan hidung akak yang lebam berdarah ni aritu. Syawal, banyak fakta main cincai boncai je ni.








Bro_Rick
Puan Pearl
Oh dear, oh dear..it was fine until…
No. 6 – Pearl suka Action movie : similar like Noushy, wrong guess…! oops
No. 7 – Pearl suka lagu lagu yang berentak JAZZ : Oh Oh Oh Oh Oh no no..(Beyonce style..)…ANYTHING but JAZZ!!...

Mr Vernon_Kedit
Bro Ricky' is a silent reader of my blog as he claims. So it's disappointing that he only managed to come up with superficial observations. But his skills as a blogger are becoming apparent.

Nurlea_Laurielle
Umur Lea sekarang sudah 27 tahun, beliau pernah menyertai beberapa pertandingan " Miss Universe " dan pernah memenangi nya, beliau juga seorang model <- WRONG. I never WON Miss Universe title. Masuk beberapa Miss Universe, BETUL - Miss Universe Diva 2003 and Miss Universe 2003. Tapi MENANG? DINCH!... And seorang MODEL? Haiyoh! A non-iktirafed model, yer la kot! Hahaha... Pernah menyertai pertandingan " Miss Universe "<- If dia cakap PERNAH menyertai, mek nak bidas - "DAN MENANG 1st Runner-up sekali, 2nd Runner-up sekali" yer. Tapi kalau dia cakap penah MENANG Miss Universe, tanya dia, TAHUN BRAPA!? Hang nak bagi Ginger peligan aku!? Miss Universe title tu milik Ginger (well, USED to be milik Ginger la kan - heheh sempat nih nak carut balik kat Ginger! LALALALA!)
ADVOKAT (Hannan)
HYE bro.. I really admire U!! even u r bz with ur works, still manage to complete the assignment on time... SALUTE!!! anyway Bro, since, QUEEN RED asked me the be honest and profesional, I have to say what is on my mind right now. Ur desciption about the advocates, are very- very simple and i think, a bit too straight. I think, I'd be better if u add some "spices" on it, just to make it look alive.. honestly Bro, ur assignment looked a bit dead to me..no offence pls. (maybe u try not to make any misdiscription about the advocates and u choosed not to add some spice on it BRO???).. BUT, still i like ur writing b'coz i can see the details of it ... not bad bro Rick... not bad..

Hakim
Alamak rick! Apa dah jadi ni? Makin lama makin kecundang assignment ko nak… eh dik. Susah camni Rick. Good effort, you tried, mehlah kita tengok sapa yang kena baling dadu.







Maliha_Anoushka
Puan Pearl
A good summary. Very general approach. She gets it right that I don’t fancy JAZZ but I’m not into action drama. That’s Pato!!..hahaha. I guess it must be reading from the profile – ACTION DRAMA vs CHICK FLICKS. Pato loves Action. I’m into Chick Flick (minah jiwang lerr). Spelling error at Maliha. Details...details.. It should be 'the travelling ducks" with double Ls not "the traveling ducks" I saw it initially but miss out in the list.

Mr Vernon_Kedit
Strange But True' did a very good job of copy-pasting my bio and bits of my blog to come up with a composite that contained more than 50% of my own words. That's not blogging, that's plagiarism. In one word: MALAS.

Nurlea_Laurielle
Last but not least,Nurlea has won several titles of beauty pageant and modeling competition that she joined! Perhaps she could be the next supermodel of the year?<- INI jer mek nak bidas. MOTIF I could be the next Supermodel of the Year, SEDANGKAN I dah pon ado title tu in 2002!?!?!?!?!?!?! Hahahaha...
ADVOKAT (Hannan)
NOUSHY.... BIG CLAP FOR NOUSHY... well DONE!!!... great JOB. I love her assignment.. i think, u did the best Job for this week. I donno about other advocates, but she got my heart this time.. not many ppl who realized i didnt eat red apple (coz red apple has no vitamins at all)... u really go for the detail Noushy and i have to tell u, I'm really impressed!!!. FULL STOP!

Hakim
First time akak baca, akak tak senyum pun bila ko cerita pasal FieBie, tho you did dragged my name. Pasalnya masa tu akak tengah angin puting beliung kat opis. 2nd time akak baca, oh this girl yeah, she made me smile again. Lain kali tak payah dah drag nama akak dalam assignment ko ye, kang tak pasal-pasal ada yang muntah pulak kan kan kan…But as I m FieBie’s reader for so many2 years, I can tell you that you memang tak kenal FieBie yet, you must be wondering siapa FieBie actually, siapa dia yang duk sibuk-sibuk with AF lah, AIM lah, siapakah lingkungan rakan-rakan dan taulan dia. He is very the somebody you know! But I must agree with Vernon this time, your entry is a bit malas la sayang.

Lea – a SHE? Hallo hallo!!! Hang pi join katarsis and Intan, ambil beg semsonite tu, pi tunggu kat tangga nun. AF dah abih, tapi korang dok situ dendiam ye. Kang akak announce sapa yang jalan dulu, silap-silap ketiga-tiga aku hantar pulang. Ujang, bagi akak black coffee sat..hangin lak aku!



Komen FieBie:: I love all the entry, semua sangat bagus. Tapi terpulang pada Hannan dan Kak Red unuk memilih sapa yang akan meneruskan perjuangan seterusnya. I personally love entri dari Intan dan Maliha. Satu je menda nak dicakapkan, I AM NOT A MAK ANDAM! Saya minat melihat wedding, dan secara kebetulan saya ada kawan-kawan yang mahir dalam bidang perkahwinan jadi saya ingat membantu mereka melalui internet marketing gitu. Saya juga bukan lecturer UITM atau INTEC.

Lain dari itu, semua maklumat yang mereka tulis adalah hampir menerangkan diri saya.


UjangMD Membidas:: Siapa yang makan keropok lekor Makcik Zainung dengan pencicah maka dia lah yang akan merasa pedas.. ehehehe.. kan FieBie Kan??
 
posted by Ujang_MD at 5:00 AM | Permalink |


0 Comments: